+48 530 044 043 info@vivio.pl

5 powodów, dla których warto stosować olej z krokosza!

5 powodów, dla których warto stosować olej z krokosza!

Olejki kosmetyczne to niezwykły dar natury, który wykorzystywany jest do pielęgnacji na szeroką skalę. Wśród licznych produktów tego typu znajduje się olej z krokosza barwierskiego. Dlaczego zasługuje na szczególną uwagę?

Olej z krokosza (do kupienia tutaj) wykorzystywany był już w odległych czasach w Egipcie, gdzie uprawiano go ze względu na właściwości barwiące. Krokoszem barwiono wówczas żywność. Później używano go jako zamiennika szafranu – bywał zwany „czerwienią hiszpańską”.

Olej z krokosza – dlaczego warto go stosować?

  1. Olej z krokosza to niezastąpione źródło kwasu linolowego. Kwas ten jest bardzo istotny dla skóry, ponieważ pomaga utrzymać jej właściwe nawilżenie poprzez przywrócenie równowagi wodno-lipidowej. Dodatkowo korzystnie wpływa na włosy, wzmacniając je i chroniąc przed wysuszeniem.
  2. Olejek zawiera cenną witaminę E, która zwalcza działanie wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia się komórek widoczne zwłaszcza na skórze. Witamina E zapewnia nawilżenie skóry, chroni przed nadmiernym wysuszeniem i powstawaniem na niej plam związanych z jej postępującym starzeniem się.
  3. Bardzo dobrze zmiękcza, dlatego stosuje się go na skórę po depilacji – chroni przed wrastaniem włosków.
  4. Olej z krokosza świetnie sprawdzi się, jako kosmetyk do pielęgnacji tłustej skóry oraz jako składnik maseczek. Po stosowaniu można cieszyć się nawilżoną i elastyczną skórą. Witamina A zawarta w oleju pobudza produkcję nowych komórek i pomaga regulować sebum.
  5. Produkt nadaje się do przeprowadzania zabiegu olejowania włosów. Zaledwie kilka kropli naniesionych na włosy sprawi, że będą one mocniejsze i będą mniej wypadać.

krokosz 5 powodów, dla których warto stosować olej z krokosza!

print

No Comments

Post a Comment