+48 530 044 043 info@vivio.pl

Olej migdałowy – do czego stosować?

Olej migdałowy – do czego stosować?

Olej migdałowy wytwarzany jest z nasion migdałowca w procesie tłoczenia na zimno. Należy do najstarszych, naturalnych olejów wykorzystywanych w przemyśle kosmetycznym.

W temperaturze pokojowej pozostaje cieczą i zalicza się go tzw. olejów nieschnących. Ponadto jest emolientem, co w praktyce oznacza, że działa na skórę wygładzająco, głęboko ją nawilżając.

Cenny skład oleju migdałowego

Olej migdałowy składa się w większości z kwasów tłuszczowych. Wśród nich znajduje się kwas oleinowy, linolowy, palmitynowy i stearynowy. Ponadto ten rodzaj olejku kosmetycznego to źródło licznych witamin, w tym witaminy A, B1, B2, B6, D i E. To zawartości tych składników olejek migdałowy zawdzięcza swoje właściwości. Kupić można go w tym sklepie. 

Olej migdałowy i jego działanie na skórę

Olejek migdałowy posiada lekką konsystencję i nie pozostawia na skórze tłustego filmu oraz uczucia lepkości. Działa ochronnie i zmiękcza ją, dlatego często spotyka się go na liście składników balsamów, mydeł, kremów czy olejków do masażu.

Ten olejek jest na tyle delikatny, że nadaje się do pielęgnacji suchej i wrażliwej skóry. Skutecznie natłuszcza i nawilża cerę z oznakami starzenia. Sprawdzi się jako kosmetyk do typu łojotokowego lub z trądzikiem. Olejek można stosować do skóry noworodków, ponieważ nie prowadzi do reakcji alergicznych.

Uważać powinny na niego osoby uczulone na orzechy.

Wpływ na włosy

Podobnie jak inne olejki kosmetyczne i ten rodzaj nadaje się do stosowania na włosy. Wykorzystać można go do zabiegu olejowania lub nakładać na suche i zniszczone końcówki. W efekcie uzyskamy gładkie i lśniące włosy.

Olejek migdałowy powinno się aplikować na włosy zwłaszcza latem, kiedy panują wysokie temperatury, a promienie słoneczne negatywnie wpływają na strukturę włosa. Podziała on ochronnie i nawilżająco.

olej-migdalowy-na-skore Olej migdałowy – do czego stosować?

print

No Comments

Post a Comment